Porządnie się wciągnęłam w robienie pieczywa. Dotychczas prezentowałam dwa rodzaje bułek. Teraz zabrałam się za chleb i robiłam go już 3 razy. Własnoręcznie upieczony chleb, jak dla mnie, jest zarąbisty! Inaczej nie da się tego określić. Wygląda na to, że będę je piec teraz regularnie, zamiast kupować. Jednak co moje, to moje :)
Zrobiłam chlebek z 3 mąk: pszennej, żytniej i orkiszowej - wszystkie pełnoziarniste. Znalazłam coś takiego, jak mąka Lubelli 3 zboża, która jest mieszanką tych trzech mąk bez żadnych dodatków. I to mi się podoba. Ale są tez innych firm, które zresztą już zdążyłam zakupić i niedługo nimi też się pochwalę.
Składniki:
- 500 g mąki pełnoziarnistej 3 zboża (pszenna, żytnia i orkiszowa),
- 25 g świeżych drożdży,
- 350 ml ciepłej wody,
- 2 czubate łyżeczki soli,
- ziarenka słonecznika.
Sposób wykonania:
Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłej wody i odstawić do wyrośnięcia. Wymieszać mąkę z wodą i solą, dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. godziny). Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i rozłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Odłożyć do podwojenia objętości. Nagrzać piekarnik do temperatury 220°C. Gdy ciasto nam wyrośnie, smarujemy je wodą, posypujemy słonecznikiem i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut.
Przepis dodaję do akcji:
Piękny bochenek. Chyba sama zakasam rękawy i coś dziś upiekę;)
OdpowiedzUsuńNa prawdę polecam. Mi się już odechciało kupować w sklepie. Wolę sama upiec. A z drożdżami nie ma tyle roboty, co z zakwasem (ciekawe, kiedy się za niego zabiorę?)
UsuńChlebek rewelacja ja już wypróbowałam :-=))))
OdpowiedzUsuńTo racja. Smakuje i wygląda wspaniale. Sama nie mogę się nacieszyć :)
UsuńChlebek super,racja z drożdżami nie ma wcale roboty, a smak chleba rewelacja ja juz 2 razy w tygodniu pieke heheh
OdpowiedzUsuńKiedyś by trzeba było spróbować z zakwasem, ale to już wyższa szkoła jazdy.
Usuńbardzo zdrowo i pysznie. takie chleby lubię:)
OdpowiedzUsuńSama jestem nim zachwycona, gdyż nigdy nie wierzyłam, że można samemu zrobić pieczywo.
UsuńWspaniały bochenek! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTo chlebek dla mnie, też się jeszcze za zakwas nie zabrałam i chyba jeszcze dziś się za niego zabiorę:) Mąki mam, pomieszam i zobaczymy jaki mi wyjdzie. Dziękuję za udział w akcji:)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa różnicy smaku między zakwasem i drożdżami. Powodzenia życzę z tym zakwasem.
UsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń