Babka, którą nazwałam żółtą, bo taki kolor przybiera po upieczeniu, jest smaczna i wychodzi jej całkiem sporo. Dlatego należy ją robić w podłużnej tortownicy, ale dość długiej.
Składniki:
- 5 jaj,
- 360g cukru,
- 1 kostka margaryny,
- 360g mąki pszennej,
- 1 czubata łyżki kartoflanki,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 kwaśna śmietana (250 ml),
- olejek migdałowy,
- cukier puder do posypania.
Sposób wykonania:
Wymieszać jaja z cukrem, aż do uzyskania białej masy. Następnie dodajemy po kawałku margarynę i dobrze mieszamy. Do masy wsypujemy stopniowo 2/3 mąki. Gdy masa jest już dość gęsta, dodajemy po trochu kwaśnej śmietany na zmianę z paroma łyżkami reszty mąki. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i parę kropel olejku migdałowego. Ciasto mieszamy dość długo i dokładnie, po czym przelewamy je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C i wstawiamy ciasto. Pieczemy je 45 minut. Babkę trzymamy jeszcze 20 minut w zamkniętym piekarniku, po czym lekko go uchylamy. Po kolejnych 15 minutach ciasto można wyjąć i wystudzić. Na koniec posypujemy je cukrem pudrem.
Zaintrygowała mnie śmietana w przepisie
OdpowiedzUsuńA ja znam kilka przepisów z kwaśną śmietaną. Dodaję też do jednego z jabłeczników. Polecam
UsuńJa też z kwaśną śmietaną jeszcze nie robiłam.dziękuję za udział w akcji.
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję :)
UsuńA jaka ta śmietana ma być?
OdpowiedzUsuńByle kwaśna. Ja różnie biorę, jednak min. 18%.
Usuń250ml śmietany ma być?
OdpowiedzUsuń