środa, 11 kwietnia 2012

Placek ze śliwką

Placek ze śliwką jest kolejnym, który robi się dość szybko. Proponuję wykorzystać do niego mniejszą tortownicę, np. kwadratową, gdyż masy wychodzi dość mało. Zatem jest idealny na weekend bez gości. Teoretycznie można go zrobić z dowolnym owocem, ale ze śliwkami jest zdecydowanie najlepszy, a do tego owoce nie siadają całe na spód placka. Przepis pochodzi ze strony Skarbnica smaków.

Składniki:

- 3 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 6 łyżek stołowych oleju,
- paczka mrożonych śliwek (w sezonie mogą być oczywiście świeże).

Sposób wykonania:

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodając cukier waniliowy. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Po połączeniu wszystkich składników, dolewamy olej i wszystko miksujemy. Ciasto wylewamy do tortownicy, a na nie delikatnie kładziemy śliwki bez pestek.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 55 minut.

2 komentarze:

  1. a jajeczek ile ma być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3 jajka. Dziękuję, gdzieś mi to umknęło, ale już dopisałam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...