Składniki:
- 3 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 6 łyżek stołowych oleju,
- paczka mrożonych śliwek (w sezonie mogą być oczywiście świeże).
Sposób wykonania:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodając cukier waniliowy. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Po połączeniu wszystkich składników, dolewamy olej i wszystko miksujemy. Ciasto wylewamy do tortownicy, a na nie delikatnie kładziemy śliwki bez pestek.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 55 minut.
a jajeczek ile ma być?
OdpowiedzUsuń3 jajka. Dziękuję, gdzieś mi to umknęło, ale już dopisałam.
Usuń