Sałatkę jajeczną robiłam po raz pierwszy w minione Święta Wielkanocne. Przyznam, że sama byłam zaskoczona jej delikatnością i smakiem. Zniknęła ze stołu w jeden dzień. No i jest idealna na każde spotkanie w grupie ludzi, jako zimna przekąska. A z racji zawartości jajek została podana w Wielkanoc.
Przepis zaczerpnięty z "Kuchni Polskiej" Ewy Aszkiewicz.
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 1 cebula,
- 1 słoik pieczarek w zalewie,
- pęczek koperku,
- 1/2 szklanki majonezu,
- liście sałaty,
- 4 jaja przepiórcze ugotowane na twardo,
- plaster wędzonego łososia (ze względu na koszty można z niego zrezygnować),
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
Dokładnie odsączony groszek łączymy z majonezem i posiekanymi pieczarkami. Następnie dodajemy kolejno drobno pokrojone jajka, koperek i cebulę. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem.
Szklany półmisek wykładamy liśćmi sałaty i wkładamy do niego przygotowaną sałatkę. Całość dekorujemy pokrojonymi w ćwiartki jajkami przepiórczymi i paskami łososia.
Bardzo smakowite połączenie
OdpowiedzUsuńSałatka jest dość delikatna. Właśnie maż stwierdził, że jeszcze by sobie jej troszkę zjadł :)
UsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńZapisuję do zrobienia!
Daj znać, jak smakowała
Usuń