Składniki:
- 1 galaretka truskawkowa,
- 1 budyń waniliowy z cukrem,
- aromat waniliowy,
- 500 ml mleka,
- 200 ml śmietany kremówki,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 szklanka owoców.
Sposób wykonania:
Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu (500 ml wody). Wystudzić i przelać do salaterek. Zanurzyć w niej owoce i włożyć do lodówki do momentu stężenia galaretki. W tym czasie przygotowujemy budyń z 500 ml mleka oraz kilku kropel aromatu waniliowego, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy go mieszając co jakiś czas, by nie powstał kożuch.
Gdy galaretka stężeje, wykładamy na nią wystudzony budyń. Na koniec kładziemy warstwę bitej śmietany zrobionej z kremówki i cukru pudru. Całość delikatnie ozdabiamy kilkoma owocami. Na koniec śmietanę można posypać startą czekoladą.
Nie przyszło mi nigdy do głowy połączyć galaretkę i budyń. To musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńOj jest. Zwłaszcza, gdy jest mało owoców, a człowiek jest spragniony deserów.
Usuńale rozkoszny deser!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie deserki:) Mój mąż też świetnie gotuje, ale za nic nie chce mi pomóc przy pisaniu mojego blogu:( Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńWażniejsze, że gotuje :) A mąż potrzebny mi jest jako fotograf, a piszę już sama. Na to też nie mogłabym liczyć.
Usuń