Składniki:
- 1 paczka mrożonego szpinaku ze śmietaną lub bez, ale liście, a nie tarte,
- porcja dla 2-3 osób makaronu wstążki,
- 3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, gałka muszkatułowa do smaku,
- słodka śmietana,
- olej do podsmażenia.
Sposób wykonania:
Godzinę przed przygotowaniem potrawy, wyjmujemy szpinak z zamrażalnika. Latem można użyć oczywiście świeże liście szpinaku, które myjemy i szatkujemy.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno posiekany czosnek. Cały czas mieszamy, by się nie przypalił i nie nabrał goryczy. Po chwili dorzucamy szpinak i dusimy go pod przykryciem przez ok. 10-15 minut. Jeśli użyjemy świeżych liści szpinaku, dolewamy śmietanę, by liście się nie przypaliły i dusimy je trochę dłużej.
W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie makaron wstążki al dente. Po ugotowaniu odcedzamy go.
Szpinak doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatułową. Na koniec dodajemy makaron do szpinaku i delikatnie mieszamy. W miarę potrzeby dolewamy jeszcze śmietanę. Jeśli kupiliśmy szpinak ze śmietaną, to dolewamy jej mniej (parę łyżek), jeśli czysty szpinak mrożony, to więcej (ok. 1/2 szklanki), a jeśli świeże liście, to jeszcze więcej (ok. 2/3 szklanki).
Całość posypujemy startym serem.
Smacznego!
Tagliatelle con spinachi - jedna z moich ulubionych potraw.
OdpowiedzUsuńCzęsto ją zamawiam w restauracjach włoskich. Na przemian z pomodoro :)
UsuńOj mniam:) Ale pyszności:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, a zarazem proste danie. Lubię takie!
OdpowiedzUsuńNa prawdę proste, dlatego często je robimy po pracy.
Usuńaaaależ to smakowicie wygląda!! niesamowite :) uwielbiam parmezan...
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc, lepiej smakuje, niż wygląda :)
Usuń...co myślisz o dodaniu serka mascarpone zamiast śmietany?
OdpowiedzUsuńCzy sądzisz że to może być dobre?
Będzie dobre. Sama czasami dodaję właśnie mascarpone zamiast śmietanki.
Usuń