Jako, że święta zbliżają się wielkimi krokami, odświeżam przepis na rybę po grecku. Inne przepisy w tym świątecznym okresie nie mają "wzięcia", więc proszę - przepis świąteczny :)
Smacznego!
Składniki:
- 4 filety z mintaja, dorsza lub innej ryby,
- 3 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 mały seler,
- 1 duża cebula,
- 1 mały przecier pomidorowy (ok. 70g),
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 jajko,
- bułka tarta do obtoczenia ryby,
- sól, pieprz, pieprz cytrynowy, cukier,
- 1/2 łyżeczki octu,
- olej do smażenia ryby.
Sposób wykonania:
Warzywa myjemy, obieramy i trzemy na tarce o największych oczkach. Cebulę kroimy w półplasterki i wrzucamy na rozgrzany olej. Gdy się lekko zarumieni, dokładamy starte warzywa i smażymy przez 3 minuty. Następnie przekładamy je do rondelka, dodajemy ocet, liście laurowe, ziele angielskie i przecier pomidorowy. Całość dusimy, aż warzywa będą dość miękkie. Przyprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką cukru.
Osobno przygotowujemy rybę. Doprawiamy ją solą i pieprzem cytrynowym (ew. zwykły pieprz i cytryna) i zostawiamy na parę minut. Następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na mocno rozgrzanym, tzw. głębokim oleju.
Jeżeli podajemy rybę na ciepło, to po usmażeniu, warzywa przekładamy na patelnię z rybą i dusimy przez 2 minuty razem. Rybę podajemy z nałożonymi warzywami, np. do ziemniaków.
Jeżeli chcemy podać rybę na zimno, wówczas połowę ostudzonych warzyw przekładamy na półmisek, na nie delikatnie układamy kawałki ryby, po czym przykrywamy je pozostałą częścią warzyw. Całość odstawiamy w chłodne miejsce na 4 godziny.
Przepysznie wygląda ta rybka. Dużo o niej słyszałam, więc na pewno spróbuję
OdpowiedzUsuńGorąco polecam. Zwłaszcza, że wszyscy znamy zalety rybki.
UsuńU mnie zdecydowanie ma najwięcej zwolenników podawana na zimno, kiedy dobrze się "przegryzie" z sosikiem
OdpowiedzUsuńNa zimno jest bardziej popularna i chętniej jedzona. Ale ja wielu rzeczy nie lubię, w tym ryb i mięsa na zimno. No z małymi wyjątkami :)
Usuńw przepisie jest pół butelki octu czy pół szklanki?
OdpowiedzUsuńPół łyżeczki octu :). Dziękuję za zwrócenie uwagi i smacznego.
Usuń