środa, 18 grudnia 2013

Zapiekana cukinia z pomidorami

Cukinia - uwielbiam to warzywo. Można z niego zrobić przepyszne leczo, albo też po prostu je usmażyć z czosnkiem na patelni. Tym razem zapiekłam je w piekarniku wraz z pomidorami i przyprawami. Do tego cukinia jest niskokaloryczna, bo aż w 90% składa się z wody. Zatem polecam!



Składniki:

- 2 cukinie,
- 4 pomidory,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- parę listków świeżej bazylii,
- sól, pieprz, ostra papryka czerwona,
- oliwa z oliwek.

Sposób wykonania:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210°C. W tym czasie cukinię kroimy na plasterki i pół-plasterki, pomidory na większe kawałki, cebulkę w kostkę, a czosnek drobno siekamy. 
Cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy mieszamy z 1/4 szklanki oliwy z oliwek. Cukinię i pomidory przekładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy oliwą z przyprawami i mieszamy tak, by warzywa równomiernie obtoczyły się w oliwie.
Całość wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut.
Przed podaniem posypujemy poszatkowaną bazylią. 




4 komentarze:

  1. cukinię kocham pod każdą postacią:) mniammmm

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, uwielbiam cukinie! A Ty, moja droga, wylamujesz sie z szeregu! Na wszystkich blogach przepisy na pierniczki, swiateczne ciasta i ciasteczka, a u Ciebie - cukinia! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He he he. Pierniczki są wpis wcześniej. A przepisy świąteczne będą, ale pewnie po świętach. Nawet się zastanawiam, jak to jest, że przed świętami ludzie tyle robią potraw świątczenych. I co potem z tym jedzeniem?
      Pozdrawiam Agata :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...