Składniki:
- 1 mały brokuł,
- pół paczki makaronu penne lub trochę mniej muszelek,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz i słodka papryka do smaku,
- olej do smażenia,
- starty ser do posypania.
Sposób wykonania:
Wstawiamy makaron do osolonej wody i gotujemy go al dente.
Na głębszej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno pokrojony czosnek. Uważamy, by go nie przypalić, więc po minucie dokładamy różyczki brokuła. Podsmażamy to przez 2 minuty, po czym dolewamy około 2/3 szklanki wody z gotującego się makaronu. Przykrywamy patelnię i dusimy przez 10 minut mieszając co jakiś czas. Brokuły posypujemy przyprawami i mieszamy. Następnie na patelnię dokładamy odcedzony makaron. Całość mieszamy i trzymamy na patelni jeszcze minutkę.
Po wyłożeniu porcji na talerz, posypujemy ją startym serem.
Ciekawe i szybkie danie, ale czy nie jest suche, tak bez sosu?
OdpowiedzUsuńTo zależy, ile doda się wody. Fakt, że trzeba na to zwrócić uwagę i zawsze ew. dodać jeszcze parę łyżek wody.
UsuńBardzo lubię brokuły i makaron razem:)
OdpowiedzUsuńBrokuł w ten potrawie jest o tyle ciekawy, że zachowuje kolor i nie jest zbyt miękki, co potrafi zepsuć jego smak.
Usuń