Ostatnio w weekend miałam przyjemność spróbowania nowego przepisu, który znalazłam na stronce Potrawy Regionalne. Na prawdę gorąco polecam, bo ciasteczka robi się bardzo szybko i są przepyszne. Nawet moja teściowa się nimi zachwycała, a to istny komplement. Mam zamiar je zrobić jeszcze raz na święta, ale podwójną porcję, bo te zniknęły w jeden dzień.
Składniki:
- 250g mąki pszennej,
- 250g masła,
- 250g twarogu choć raz zmielonego,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 2 jabłka,
- cukier puder do posypania.
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać, dodać
cukier waniliowy i kawałki miękkiego masła. Delikatnie mieszamy składniki. Gdy
się połączą dodajemy twaróg. Zagniatamy gładkie ciasto. W razie potrzeby
dodajemy jeszcze mąki. Gotową kulę ciasta owijamy w folię i wkładamy do lodówki
na pół godziny.
W tym czasie
przygotowujemy jabłka. Obieramy je i kroimy w niezbyt grube, ale dłuższe paski
(tak, by zmieściły się do ciasta).
Gotowe ciasto
rozwałkowujemy na blacie na grubość około 3 mm. Wycinamy szklanką koła. Na każde koło
nakładamy po kawałku jabłka i zlepiamy ciasto pośrodku.
Gotowe ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C . Pieczemy je
około 25-30 minut.
Po wystygnięciu ciasteczka posypujemy
cukrem pudrem.
Gorąco polecam!
Uwielbiam takie ciasteczka! Musiały być pyszne
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Były na prawdę pyszne. Jutro robię podwójną porcję i już nie mogę się doczekać. Na święta w sam raz.
Usuń