poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Klopsiki w sosie pomidorowym

Jako, że ja lubię pulpety w sosie pomidorowym, a mój mąż klopsy smażone, udało mi się znaleźć kompromis. Są to smażone pulpeciki w pikantnym sosie pomidorowym. Potrawa jest rewelacyjna. Uwielbiają ją nawet moje dzieci (chociaż Starsza to wszystko zjada). Przepis pochodzi ze strony Filozofia smaku.

Składniki:

klopsiki:
- 500 g mielonej wołowiny (może być też mielone wieprzowo-wołowe),
- pół bułki,
- 1/4 szklanki mleka lub wody,
- 1 cebula drobno posiekana,
- 1 jajko,
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
- sól i pieprz do smaku,
- mąka do obtoczenia.

sos:
- 2 łyżki masła,
- 2 puszki krojonych pomidorów,
- 1 duży ząbek czosnku drobno posiekany,
- 1 cebula drobno posiekana,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- sól i świeżo mielony pieprz,
- 3 łyżeczki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, smażymy posiekaną cebulę i czosnek, aż się lekko zarumienią. Dodajemy pomidory oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem pudrem. Przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu przez 20-30 minut.

W tym czasie bułkę moczymy chwilę w mleku lub wodzie. Dodajemy ją do mięsa, łączymy z jajkiem, czosnkiem, cebulą, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy. Jeśli mięso jest za luźne, można dosypać trochę bułki tartej. Z masy wyrabiamy małe klopsiki i obtaczamy je w mące. Klopsy smażymy na patelni ze wszystkich stron przez ok. 15 minut, w zależności od tego, jakiej są wielkości. Po upieczeniu zdejmujemy je z patelni i odsączamy na papierowym ręczniku. Następnie wkładamy je do gotowego już sosu i podgrzewamy jeszcze przez 5 minut.
Klopsiki można podawać z ryżem, makaronem, a nawet z ziemniakami. Sosu jest wystarczająco dużo i do tego jest naprawdę smaczny. Ja preferuję ryż.

Klopsiki i pulpety

5 komentarzy:

  1. Super pomysł z tymi klopsikami. A że czosnek uwielbiam, to na pewno spróbuję to zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czosnek idealnie pasuje głównie do sosu. Wtedy smak jest taki konkretny. A w zwykłych sosach pomidorowych bywa mdły.

      Usuń
  2. apetycznie to nie wygląda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie tak łatwo zrobić apetyczne zdjęcie takiej potrawy. Ale zapewniam, że jest pyszna.

      Usuń
  3. Pycha, aromatyczny sos. Ekstra obiad:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...