Składniki:
klopsiki:
- 500 g mielonej wołowiny (może być też mielone wieprzowo-wołowe),
- pół bułki,
- 1/4 szklanki mleka lub wody,
- 1 cebula drobno posiekana,
- 1 jajko,
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
- sól i pieprz do smaku,
- mąka do obtoczenia.
sos:
- 2 łyżki masła,
- 2 puszki krojonych pomidorów,
- 1 duży ząbek czosnku drobno posiekany,
- 1 cebula drobno posiekana,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- sól i świeżo mielony pieprz,
- 3 łyżeczki cukru pudru.
Sposób przygotowania:
Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, smażymy posiekaną cebulę i czosnek, aż się lekko zarumienią. Dodajemy pomidory oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem pudrem. Przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu przez 20-30 minut.
W tym czasie bułkę moczymy chwilę w mleku lub wodzie. Dodajemy ją do mięsa, łączymy z jajkiem, czosnkiem, cebulą, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy. Jeśli mięso jest za luźne, można dosypać trochę bułki tartej. Z masy wyrabiamy małe klopsiki i obtaczamy je w mące. Klopsy smażymy na patelni ze wszystkich stron przez ok. 15 minut, w zależności od tego, jakiej są wielkości. Po upieczeniu zdejmujemy je z patelni i odsączamy na papierowym ręczniku. Następnie wkładamy je do gotowego już sosu i podgrzewamy jeszcze przez 5 minut.
Klopsiki można podawać z ryżem, makaronem, a nawet z ziemniakami. Sosu jest wystarczająco dużo i do tego jest naprawdę smaczny. Ja preferuję ryż.
Klopsiki można podawać z ryżem, makaronem, a nawet z ziemniakami. Sosu jest wystarczająco dużo i do tego jest naprawdę smaczny. Ja preferuję ryż.
Super pomysł z tymi klopsikami. A że czosnek uwielbiam, to na pewno spróbuję to zrobić.
OdpowiedzUsuńCzosnek idealnie pasuje głównie do sosu. Wtedy smak jest taki konkretny. A w zwykłych sosach pomidorowych bywa mdły.
Usuńapetycznie to nie wygląda
OdpowiedzUsuńNiestety nie tak łatwo zrobić apetyczne zdjęcie takiej potrawy. Ale zapewniam, że jest pyszna.
UsuńPycha, aromatyczny sos. Ekstra obiad:)
OdpowiedzUsuń