Buraki to jedno z moich ulubionych warzyw. Lubię wszelkie barszcze, buraczki na zimno z cebulką, no i te zasmażane.
Składniki:
- 0,5 kg buraków,
- sól,
- 1 łyżka masła,
- cukier,
- sok z cytryny lub ocet.
Sposób wykonania:
Buraki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odlewamy wodę i zostawiamy buraki do wystygnięcia. Trzemy je na najdrobniejszych oczkach, po czym wrzucamy do garnka. Dodajemy masło i podsmażamy. Na koniec doprawiamy cukrem i cytryną lub octem. Ja używam cytryny, gdyż jest delikatniejsza i nadaje się dla dzieci. Na tę ilość buraków dodaję mniej więcej 3 łyżeczki cukru i soku z 1/4 cytryny. Ale wszystko zależy od upodobań.
Też uwielbiam buraki, szczególnie pieczone
OdpowiedzUsuńA pieczonych jeszcze nie jadłam. Muszę kiedyś spróbować.
UsuńMoje ulubione. Takie zasmażane kojarzą mi się z Wigilią u rodziców.
OdpowiedzUsuńU mnie też mama zawsze podaje takie buraczki w Wigilię.
Usuń