wtorek, 24 kwietnia 2012

Buraczki zasmażane

Buraki to jedno z moich ulubionych warzyw. Lubię wszelkie barszcze, buraczki na zimno z cebulką, no i te zasmażane.

Składniki:

- 0,5 kg buraków,
- sól,
- 1 łyżka masła,
- cukier,
- sok z cytryny lub ocet.

Sposób wykonania:

Buraki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odlewamy wodę i zostawiamy buraki do wystygnięcia. Trzemy je na najdrobniejszych oczkach, po czym wrzucamy do garnka. Dodajemy masło i podsmażamy. Na koniec doprawiamy cukrem i cytryną lub octem. Ja używam cytryny, gdyż jest delikatniejsza i nadaje się dla dzieci. Na tę ilość buraków dodaję mniej więcej 3 łyżeczki cukru i soku z 1/4 cytryny. Ale wszystko zależy od upodobań.


4 komentarze:

  1. Też uwielbiam buraki, szczególnie pieczone

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A pieczonych jeszcze nie jadłam. Muszę kiedyś spróbować.

      Usuń
  2. Moje ulubione. Takie zasmażane kojarzą mi się z Wigilią u rodziców.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też mama zawsze podaje takie buraczki w Wigilię.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...