Polędwiczka to ciekawe mięsko. Delikatne, smaczne, można z niego zrobić wiele niebanalnych potraw. Jedną z nich jest podanie polędwiczki w sosie grzybowym.
- parę sztuk suszonych podgrzybków lub prawdziwków,
- 10 sztuk pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 łyżka mąki,
- 1/4 szklanki słodkiej śmietany,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki masła.
Sposób wykonania:
Suszone grzybki zalewamy wrzątkiem o odstawiamy na godzinę. W tym czasie polędwiczkę nacieramy solą i pieprzem, oprószamy mąką i wkładamy na rozgrzane masło. Obsmażamy krótko z każdej strony. W osobnym garnku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Wrzucamy pieczarki pokrojone w większe kawałki, a po paru minutach również grzybki pokrojone w paseczki wraz z wywarem grzybowym. Wszystko łączymy z polędwiczką pokrojoną w grubsze plastry. Całość dusimy na małym ogniu do miękkości. Gdy polędwiczka jest już wystarczająco miękka, sos zaciągamy mąką wymieszaną w śmietanie i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Taki sos idealnie nadaje się do kaszy lub kładzionych klusek.
Polędwiczka polewiczką, ale ten sos grzybowy to dopiero pycha!!!
OdpowiedzUsuńwspaniałe połączenie:)
OdpowiedzUsuńi wygląda znakomicie!