Placki ziemniaczane można podać na kilka różnych sposobów. Fanatycy mięsa nie zjedzą placków z cukrem, dlatego dziś kolejna propozycja podania ich w wersji wytrawnej.
Składniki na mięso:
- 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 1/2 puszki pomidorów,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz, słodka papryka,
- parę plastrów sera żółtego (tyle, ile placków).
Sposób wykonania:
Mięso mielone dodatkowo mielimy, by pozbyć się wszelkich grudek. Na głębokiej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy mięso i pokrojoną w kostkę marchew. Po 5 minutach dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy. Wsypujemy przyprawy i dusimy do momentu zgęstnienia sosu i jego odparowania.
Placki ziemniaczane przygotowujemy wg TEGO przepisu.
Gdy każdy placek jest już prawie gotowy, w ostatniej minucie smażenia, nakładamy na niego porcję mięsa, rozkładamy równomiernie i przykrywamy plastrem żółtego sera. Patelnię przykrywamy, by ser się roztopił.
Smacznego!
Tego na plackach u mnie jeszcze nie było, ale wykorzystam Twój przepis :D Pychota!
OdpowiedzUsuńA bo to wymysł męża :)
UsuńSuper pomysł, lubię takie kombinacje:)
OdpowiedzUsuńZawsze to coś nietypowego ;)
Usuńkocham placki, ale z takim mięskiem ala spaghetti jeszcze nie jadłam:) rewelacyjny pomysł:)
OdpowiedzUsuńPlacki są rewelacyjne w każdej postaci, jak dla mnie.
UsuńAleż narobiłaś mi smaku! Nieładnie :)
OdpowiedzUsuńI o to chodzi :)
Usuń