wtorek, 9 października 2012

Co na te placki?

Placki ziemniaczane można podać na kilka różnych sposobów. Fanatycy mięsa nie zjedzą placków z cukrem, dlatego dziś kolejna propozycja podania ich w wersji wytrawnej.



Składniki na mięso:

- 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 1/2 puszki pomidorów,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz, słodka papryka,
- parę plastrów sera żółtego (tyle, ile placków).

Sposób wykonania:

Mięso mielone dodatkowo mielimy, by pozbyć się wszelkich grudek. Na głębokiej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy mięso i pokrojoną w kostkę marchew. Po 5 minutach dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy. Wsypujemy przyprawy i dusimy do momentu zgęstnienia sosu i jego odparowania.

Placki ziemniaczane przygotowujemy wg TEGO przepisu.

Gdy każdy placek jest już prawie gotowy, w ostatniej minucie smażenia, nakładamy na niego porcję mięsa, rozkładamy równomiernie i przykrywamy plastrem żółtego sera. Patelnię przykrywamy, by ser się roztopił.
Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Tego na plackach u mnie jeszcze nie było, ale wykorzystam Twój przepis :D Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł, lubię takie kombinacje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham placki, ale z takim mięskiem ala spaghetti jeszcze nie jadłam:) rewelacyjny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Placki są rewelacyjne w każdej postaci, jak dla mnie.

      Usuń
  4. Ależ narobiłaś mi smaku! Nieładnie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...