Chlebek upiekłam wczoraj z okazji World Bread Day.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 100 g mąki żytniej razowej,
- 100 g maki pszennej razowej
- 30 g otrębów orkiszowych,
- 360 ml maślanki (równie dobrze może byc jogurt lub nawet woda w temperaturze ok. 35°C),
- 7 g drożdży suszonych,
- 1 i 1/4 łyżeczki soli,
- słonecznik i siemię lniane.
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i bardzo dokładnie wyrabiamy ok. 10 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie szykujemy sobie podłużną formę, która smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, ponownie je ugniatamy, nadajemy mu podłużny kształt i wkładamy do formy (długości ok. 30 cm). Znów przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia ok. 40 minut.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 210°C. Chleb delikatnie moczymy pędzelkiem i posypujemy jeszcze siemieniem lnianym lub słonecznikiem. Ciasto wkładamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie skręcamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Wyłączamy piekarnik, a chleb trzymamy w nim jeszcze przez 15 minut. Chleb wyjmujemy i smarujemy lekko wodą, by skórka była chrupiąca.
jaki ładny bochenek! musi smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńSmakuje wyśmienicie.
UsuńCudnie wygląda ten chlebek!
OdpowiedzUsuńJest wyjątkowo ciemny przez zastosowanie zdrowych mąk. Uwielbiam własnie ten kolor.
Usuńwygląda obłędnie!:D
OdpowiedzUsuńO ho ho! Na ten chlebek to ja sie chyba skusze. Uwielbiam razowe pieczywo! Tyle, ze mam zero doswiadczenia w wypiekaniu chleba, wiec moze wyjsc niezly zakalec... ;)
OdpowiedzUsuńTo zacznij od mniej ciężkiego, z większą ilością mąki pszennej. Albo od gotowej mieszanki. Takie przepisy też u mnie znajdziesz. Polecam, bo takie robiono przez siebie, nie umywają się do tych kupnych.
UsuńWygląda wspaniale! Nie ma nic lepszego niż domowe wypieki, ciepła i chrupiąca kromka z masłem. ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
Usuń