piątek, 7 września 2012

Szybki deser warstwowy

Znalazłam wśród swoich zdjęcie jedną grupę, której nie opublikowałam. Jakoś uciekł mi ten deser i nie wstawiłam go na blogu. A robiony był w sezonie świeżych truskawek. Jednak oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać truskawki mrożone. Zawsze to jakieś wspomnienie lata i przepysznych truskawek. Pomysł znalazłam tu.



Składniki (na 4 porcje):

- 1/2 szklanki kaszy manny,
- 2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 garście truskawek,
- 1 szklanka płatków kukurydzianych.

Sposób wykonania:

Mleko zagotowujemy, wsypujemy połowę cukru i kaszkę, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie miksujemy truskawki z pozostałym cukrem. Płatki kukurydziane rozdrabniamy w woreczku. W szklance lub pucharku kolejno układamy: kaszkę, truskawki, płatki, znów kaszę, truskawki i wierzch posypujemy płatkami.



22 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. W przeźroczystych szklankach jeszcze lepiej, ale takowych nie mam :)

      Usuń
  2. wygląda super! w smaku pewnie też pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja taki deser zjadłabym sobie na śniadanie... ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. brzmi tak, że ... mniam :) ... chyba pobiegnę po truskawki (resztę mam)...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wiesz....jak masz, to nie ma się co zastanawiać.

      Usuń
  5. Dla wielkiego truskawkożercy, którym jestem ten deser to poezja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam truskawki. Strasznie żałuję, że sezon na nie jest taki krótki.

      Usuń
  6. Mniam mniam pyszny ten deser:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny deser! Wlasnie poszukuje cos slodkiego, ale nie pracochlonnego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie nadawał się idealnie, jeśli tylko masz truskawki. Polecam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...