środa, 5 września 2012

Schabowy inaczej

Kotlet schabowy każdy zna i pewnie lubi. Jednak, by nie było zbyt monotonnie, można go przygotować troszkę inaczej bez większego nakładu pracy. Mi się podoba takie rozwiązanie. A Wam?




Składniki:

- kotlety schabowe,
- mąka,
- jajko,
- bułka tarta,
- sól i pieprz do smaku,
- plasterki ananasa z puszki (tyle, ile kotletów),
- plasterki żółtego sera (tyle, ile kotletów).

Sposób wykonania:

Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem, po czym panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Kładziemy je na rozgrzanym oleju na patelni i smażymy, aż zarumienią się z obu stron. Pod koniec smażenia,  na każdym kotlecie układamy po jednym plasterku ananasa, a na nim plaster żółtego sera. Patelnię przykrywamy, by ser się lekko roztopił.  Podajemy jak zazwyczaj, czyli z ziemniakami lub frytkami oraz z warzywami.



Przepis dodaję do akcji:

Po prostu kotlet do obiadu

15 komentarzy:

  1. mniam! robię bardzo podobne danie, częściej jednak z piersią z kurczaka:) smakuje fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie pierś kurczaka jest wystarczająco soczysta, a ze schabem różnie bywa, dlatego wolę ananasa dodać właśnie do schabu.

      Usuń
  2. tak właśnie, od czasu do czasu, dla urozmaicenia, robię schaboszczaki... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam takie w niedzielę, przepyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. tzw. Hawajski Schabowy :) fajna sprawa ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię bardzo połaczenie mięsa i ananasa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, że jest to bardzo ciekawe połączenie.

      Usuń
  6. ciekawe i bardzo smaczne połączenie nie próbowałam ale się domyślam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...