Kotlet schabowy każdy zna i pewnie lubi. Jednak, by nie było zbyt monotonnie, można go przygotować troszkę inaczej bez większego nakładu pracy. Mi się podoba takie rozwiązanie. A Wam?
Składniki:
- kotlety schabowe,
- mąka,
- jajko,
- bułka tarta,
- sól i pieprz do smaku,
- plasterki ananasa z puszki (tyle, ile kotletów),
- plasterki żółtego sera (tyle, ile kotletów).
Sposób wykonania:
Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem, po czym panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Kładziemy je na rozgrzanym oleju na patelni i smażymy, aż zarumienią się z obu stron. Pod koniec smażenia, na każdym kotlecie układamy po jednym plasterku ananasa, a na nim plaster żółtego sera. Patelnię przykrywamy, by ser się lekko roztopił. Podajemy jak zazwyczaj, czyli z ziemniakami lub frytkami oraz z warzywami.
Przepis dodaję do akcji:
mniam! robię bardzo podobne danie, częściej jednak z piersią z kurczaka:) smakuje fantastycznie!
OdpowiedzUsuńDla mnie pierś kurczaka jest wystarczająco soczysta, a ze schabem różnie bywa, dlatego wolę ananasa dodać właśnie do schabu.
UsuńTaki lubię! Z ananasem:)
OdpowiedzUsuńMi też ta wersja odpowiada.
Usuńtak właśnie, od czasu do czasu, dla urozmaicenia, robię schaboszczaki... mniam :)
OdpowiedzUsuńOd czasu do czasu tak, częściej faceci nie znoszą :)
Usuńoj, tak, zgadza się... :)
UsuńJadłam takie w niedzielę, przepyszne!:)
OdpowiedzUsuńNo to ale się zgrałyśmy :)
Usuńtzw. Hawajski Schabowy :) fajna sprawa ;)
OdpowiedzUsuńNie znałam tej nazwy, ale podoba mi się.
UsuńLubię bardzo połaczenie mięsa i ananasa:)
OdpowiedzUsuńTo fakt, że jest to bardzo ciekawe połączenie.
Usuńciekawe i bardzo smaczne połączenie nie próbowałam ale się domyślam:)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, skoro jeszcze nie jadłaś.
Usuń