poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Kapuśniak z kapusty włoskiej z parówkami

Jako, że w tygodniu szkoda nam czasu na robienie obiadów po pracy, co jakiś czas robimy zupy. Jest to o tyle wygodne, że taką zupę można zrobić wieczorem, gdy dzieci już śpią, a po powrocie z pracy podgrzać ją w 5 minut.



Składniki:

- 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw,
- 1 kapusta włoska,
- 2 duże jabłka,
- 25 dag cienkich parówek,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 4 dag tartego chrzanu,
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany,
- 1 czubata łyżeczka mąki,
- sól, pieprz, cukier do smaku,
- pół łyżeczki soku z cytryny,
- natka pietruszki.

Sposób wykonania:

Kapustę szatkujemy wyrzucając kłąb i zdrewniałe części liści. Wrzucamy ją do garnka i zalewamy wywarem. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłka, groszek oraz pokrojone w talarki parówki. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem (ok. 1 łyżeczki), sokiem z cytryny i chrzanem. Osobno mieszamy mąkę z śmietanie, aż do rozpuszczenia grudek i pomału wlewamy do zupy. Na talerzu zupę ozdabiamy pietruszką.

4 komentarze:

  1. lubię dodatek parówek! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba właśnie o te parówki chodzi w tej zupie :)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawa zupa, zaintrygowało mnie w szczególności jabłko. Te parówki, to chyba zamiast ziemniaków ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jabłko dość często dodaję do zup, które stają się jakby baqrdziej rześkie. A parówki głównie pod męża :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...