Przepis zaczerpnięty z "Kuchni Polskiej" Ewy Aszkiewicz.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 filiżanki mleka,
- 2 kostki gorzkiej czekolady,
- 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 2 łyżeczki cukru,
- bita śmietana,
- starta czekolada.
Sposób wykonania:
Filiżanki trzymamy we wrzątku. Podgrzewamy w garnuszku mleko tak długo, aż prawie zacznie się gotować (nie gotujemy!) i zdejmujemy z ognia. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Dosypujemy cukier i kawę. Dokładnie mieszamy do lekkiego spienienia i połączenia składników. Gorącą kawę wlewamy do wygrzanych filiżanek, nakładamy bitą śmietanę i ozdabiamy obficie startą czekoladą.
Uwielbiam kawy wszelkiej maści, więc ta też mi się podoba. Piękna.
OdpowiedzUsuńI smaczna. Na prawdę polecam.
UsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńZa zwykłą kawą nie przepadam, ale cappucino? Pycha ;)
OdpowiedzUsuńBo jest inna, bardziej czekoladowa, niż kawowa.
UsuńNa cappucino zawsze do kawiarni chodziła, teraz będę się domową rozpieszczać. Dzięki za przepis ;-)
OdpowiedzUsuńW weekend po śniadanku i po południu taka kawka jest rewelacyjna. Polecam.
Usuńprawdziwe, słodkie i mooocno śmietankowe!
OdpowiedzUsuńoj, lubię ;]
Dokładnie takie, jak napisałaś :)
Usuń