poniedziałek, 25 czerwca 2012

Truskawkowa tarta

Owoce sezonowe to podstawa letnich deserów. Truskawki dodajemy wszędzie, gdzie tylko się da. A tarta truskawkowa jest do tego idealna. Żeby nie było zbyt monotonnie, można dodać kontrastowe kiwi. Taki deser jest wyjątkowo lekki, smaczny, to oczywiste, i do tego piękny. Przepis pochodzi stąd.



Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej,
- 30 g + 1/3 szklanki  cukru,
- 130 g masła,
- 2 galaretki (najlepiej truskawkowe),
- 450 g serka homogenizowanego,
- truskawki,
- 2 kiwi.

Sposób wykonania:

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy 30 g cukru i pokrojone w kostkę masło. Składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto, które schładzamy w lodówce przez 30 minut.
Formę tarty smarujemy tłuszczem na spodzie i wypełniamy ciastem spód i brzegi. Spód lekko nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 20 minut.
W tym czasie robimy galaretki według przepisu na opakowaniu (w upały można dać odrobinę mniej wody). Po wystudzeniu, dodajemy serek i miksujemy. Stopniowo dodajemy 1/3 szklanki cukru i dalej mieszamy przez ok. 3 minuty.
Gdy ciasto ostygnie, a masa serowo-galaretkowa zacznie tężeć, przelewamy ją na ciasto. Odstawiamy do lodówki. Po ok. godzinie, przybieramy tartę owocami według własnego gustu. Ponownie schładzamy przez ok. 2-3 godziny.
Wbrew pozorom, ciasto bardzo ładnie się nakłada. Smacznego!



Przepis dodaję do akcji:

Truskawki 2012

10 komentarzy:

  1. Podoba mi się to połączenie, mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O jaka fajna tarta:) mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepięknie. Świetne kolory, a smak na pewno nieziemski :)

    OdpowiedzUsuń
  4. chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mam pytanie natury technicznej: czy do tego ciasta nie dodaje się jajek ani proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, gdyż to ciasto nie rośnie. Jest tylko kruchą podstawą do części na zimno.
      Pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...