Owoce sezonowe to podstawa letnich deserów. Truskawki dodajemy wszędzie, gdzie tylko się da. A tarta truskawkowa jest do tego idealna. Żeby nie było zbyt monotonnie, można dodać kontrastowe kiwi. Taki deser jest wyjątkowo lekki, smaczny, to oczywiste, i do tego piękny. Przepis pochodzi stąd.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 30 g + 1/3 szklanki cukru,
- 130 g masła,
- 2 galaretki (najlepiej truskawkowe),
- 450 g serka homogenizowanego,
- truskawki,
- 2 kiwi.
Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy 30 g cukru i pokrojone w kostkę masło. Składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto, które schładzamy w lodówce przez 30 minut.
Formę tarty smarujemy tłuszczem na spodzie i wypełniamy ciastem spód i brzegi. Spód lekko nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 20 minut.
W tym czasie robimy galaretki według przepisu na opakowaniu (w upały można dać odrobinę mniej wody). Po wystudzeniu, dodajemy serek i miksujemy. Stopniowo dodajemy 1/3 szklanki cukru i dalej mieszamy przez ok. 3 minuty.
Gdy ciasto ostygnie, a masa serowo-galaretkowa zacznie tężeć, przelewamy ją na ciasto. Odstawiamy do lodówki. Po ok. godzinie, przybieramy tartę owocami według własnego gustu. Ponownie schładzamy przez ok. 2-3 godziny.
Wbrew pozorom, ciasto bardzo ładnie się nakłada. Smacznego!
Przepis dodaję do akcji:
Podoba mi się to połączenie, mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńOj mniam mniam, zwłaszcza w upały :)
UsuńO jaka fajna tarta:) mniam:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie. Świetne kolory, a smak na pewno nieziemski :)
OdpowiedzUsuńZapewniam, że tak.
Usuńchętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić :)
UsuńDziękuję.
OdpowiedzUsuńmam pytanie natury technicznej: czy do tego ciasta nie dodaje się jajek ani proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńNie, gdyż to ciasto nie rośnie. Jest tylko kruchą podstawą do części na zimno.
UsuńPozdrawiam