Potrawa idealnie nadaje się na wszelkie przyjęcia. Robi się szybko, można wcześniej przygotować, a i prezentuje się bardzo elegancko.
Składniki:
- 2 słoiczki szparagów,
- 15-20 plasterków szynki konserwowej,
- drobny groszek konserwowy,
- kilka pomidorów koktajlowych,
- natka pietruszki,
- pół kostki rosołowej warzywnej,
- majonez,
- 3 jajka na twardo,
- żelatyna,
- 1 litr wody.
Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Rozpuszczamy pół kostki rosołowej w gorącej wodzie, do której dodajemy żelatynę zgodnie z ilością podaną na opakowaniu. Studzimy.
W tym czasie odsączamy szparagi. Bierzemy po 3 sztuki i owijamy je w plasterek szynki. Szparagi w szynce układamy w dowolny sposób na trochę głębszym półmisku. Wyłożone patyczki ozdabiamy w dowolny sposób. Można jajka pokroić w pół-plasterki i poukładać na szynce. Do tego dołożyć kawałek natki pietruszki, rozsypać dookoła groszek. Dobrze jest dodać połówki pomidorów koktajlowych, żeby ożywić talerz. Ale generalnie technika ozdoby jest dowolna i wedle wyobraźni.
Na koniec bardzo delikatnie wlewamy ostudzony rosołek z żelatyną. Gdy całość stężeje można szparagi ozdobić jeszcze wzorkami z majonezu.
Wygląda rewelacyjnie! Niestety ozdobne podawanie potraw nie jest moją mocną stroną.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!!!!
Przyznam, że tu Starsza trochę mi pomogła, bo ja też zawsze kombinuję jak koń pod górkę :)
OdpowiedzUsuń