czwartek, 15 marca 2012

Babeczki orzechowe

Babeczki orzechowe są przepyszne. W oryginalnym przepisie składników na masę było o połowę mniej, ale wtedy zostaje za dużo ciasta. Podwoiłam więc ilość składników, pomniejszając jednocześnie ilość cukru, która wg mnie była zdecydowanie za duża.



Składniki:

masa
- 50 dag łuskanych orzechów (ja kupiłam takie już zmielone),
- 2 jajka,
- 60 dag cukru,
- 5 białek,
ciasto
- 37,5 dag mąki,
- 5 żółtek,
- 1 kostka masła,
- 12,5 dag cukru.
Sposób przygotowania:

Pierwsze trzy składniki masy mieszamy ręką. Następnie dodajemy 5 ubitych białek i paczkę rodzynek.
Ze składników ciasta wyrabiamy zbitą kulą, a następnie ją rozwałkowujemy. Wycinamy kółka (odrobinę większe niż średnica foremek) i wkładamy je do foremek babkowych, które czymś wysmarowujemy albo wykładamy foremkami papierowymi, by po upieczeniu łatwo się wyjęły. Do foremek wyłożonych ciastem wkładamy przygotowaną masę orzechową. Należy tak wkładać, by zostało odrobinę miejsca na wyrośnięcie. Masa nie może się wylewać:

Babeczki pieczemy w 180°C przez ok. 20 minut. Należy sprawdzić, czy ciasto nie jest surowe.


Naprawdę gorąco polecam, bo nie ma z tym za dużo roboty, a przyjemność jedzenia jest przeogromna.

6 komentarzy:

  1. Których orzechów - włoskich czy laskowych?

    OdpowiedzUsuń
  2. Aaaaa widzisz, orzechy włoskie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasteczka przepyszne polecam:-))))a jeszce lepiej smakują jak ktoś częstuje :-)))

    OdpowiedzUsuń
  4. No zdecydowanie słodkości otrzymane, nie robione są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. 3 szklanki cukru??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. I to po zmniejszeniu przeze mnie jego ilości.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...