Składniki:
- 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego,
- 2 duże jajka,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 2 - 3 łyżki cukru,
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- kilka truskawek,
- cukier puder.
Sposób wykonania:
W misce miksujemy jogurt z jajkami i olejem. Dodajemy cukier, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sól. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę. Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty). Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po 2 grubsze plasterki truskawki. Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką.
Na talerzu posypać cukrem pudrem.
wyglądają superpysznie. Szkoda, że sezon na truskawki w tym roku się już skończył
OdpowiedzUsuńWczoraj widziałam jeszcze truskawki w sklepie. To chyba ostatnia szansa na zdobycie ich świeżych :(
UsuńJakie puszyste!
OdpowiedzUsuńChciałabym umieć robić takie pysznosci :) Super!!!
OdpowiedzUsuń