Makaron, jako mój ulubiony składnik potraw, znalazł się w kolejnej odsłonie. Tym razem na zielono, czyli z cukinią i zielonymi szparagami. Do tego serek mascarpone, który ostatnio jest u mnie częstym gościem w sosach do makaronu.
Przepis wypatrzony w Kwestii smaku.
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów,
- 1 cukinia,
- makaron penne,
- 1 mała cebula,
- 1 jajko,
- 1 łyżka masła,
- 3 łyżki serka mascarpone,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
W głębokiej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy szparagi pokrojone w dłuższe kawałki, odkładając na bok ich główki. Solimy, zmniejszamy ogień i podsmażamy pod przykryciem przez około 20 minut. Powinny być one lekko twardawe, by się nie rozgotowały w powstałym sosie. Następnie dodajemy cukinię startą na tarce o dużych oczkach, główki szparagów oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy przez 3 minuty.
Gotujemy makaron al dente.
Osobno mieszamy jajko z serkiem mascarpone, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Patelnię zdejmujemy z ognia, wlewamy serek z jajkiem i delikatnie rozprowadzamy pilnując, by jajko się nie ścięło. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy z powstałą masą, aż dokładnie oblepi cały makaron.
Jedno z moich ulubionych dań makaronowych. :)
OdpowiedzUsuńMmmm... No, ten przepis to musze wyprobowac! Zawiera w koncu moje dwa ulubione warzywa: cukinie i szparagi i to w jednym daniu! Mniam! :)
OdpowiedzUsuńU mnie w planach na dziś też makaron, tyle, że spaghetti :)
OdpowiedzUsuńSzparagi już się kończą, więc... muszę korzystać!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńpysznie, zdrowo, kolorowo:) pozdrawiam: http://martawkuchni.blog.pl/
OdpowiedzUsuńwygląda super smakowicie :)
OdpowiedzUsuń---
klik
fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńwiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
mybeautyjoy.blogspot.co.uk