Składniki:
- 1 paczka mrożonego szpinaku ze śmietaną w liściach,
- porcja dla 2-3 osób makaronu spaghetti lub tagliatelle,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, gałka muszkatułowa do smaku,
- słodka śmietana,
- 2 filety piersi z kurczaka,
- ketchup, musztarda, bazylia,
- olej do podsmażenia.
Sposób wykonania:
Godzinę przed przygotowaniem potrawy, wyjmujemy szpinak z zamrażalnika. Ponadto w miseczce mieszamy parę łyżek oleju z ketchupem, musztardą, bazylią, solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą smarujemy piersi kurczaka pokrojone na większe kawałki (1 pierś dzielimy na mniej więcej 4 kawałki). Odkładamy do lodówki.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno posiekany czosnek. Cały czas mieszamy, by się nie przypalił. Po chwili dorzucamy szpinak i dusimy go pod przykryciem przez ok. 10-15 minut.
W osobnym garnku, w osolonej wodzie, gotujemy makaron al dente. Po ugotowaniu odcedzamy go.
Szpinak doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatułową. Łączymy z paroma łyżkami śmietany. Na koniec dodajemy ugotowany makaron do szpinaku i delikatnie mieszamy.
W trakcie duszenia szpinaku, na patelni żeliwnej, mocno rozgrzewamy olej. Smażymy zamarynowanego kurczaka na każdej ze stron przez kilka minut.
Makaron posypujemy startym serem i kładziemy na niego upieczonego, soczystego kurczaka.
Smacznego!
właśnie na cos takiego mam dzisiaj ochotę:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron ze szpinakiem, jednak najbardziej w wersji bezmięsnej.
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że też wolę bez mięsa, ale wiesz.... jest jeszcze mąż, dla którego obiad bez mięsa, to nie obiad :)
UsuńBardzo fajny blog :) Nominowałam go do akcji blogowej: 11 pytań. Więcej szczegółów na moim blogu: http://kulinarnewyskoki.blogspot.com . Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci bardzo za wyróżnienie.
Usuń