wtorek, 30 kwietnia 2013
Gulasz wołowy z pieczarkami
Składniki:
- 50 dag karkówki,
- 15 dag pieczarek,
- 1 duży ogórek kwaszony,
- 1 cebula,
- 2 pomidory,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz, słodka papryka do smaku,
- oliwa,
- 1/2 szklanki wody,
- 1 łyżka mąki.
Sposób wykonania:
Mięso kroimy w większą kostkę i wrzucamy na mocno rozgrzaną oliwę. Podsmażamy przez kilka minut na mocnym ogniu, po czym zalewamy wodą i dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie wystarczająco miękkie. Osobno smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, aż nabierze złotego koloru. Do cebuli dodajemy pieczarki pokrojone w większe cząstki. Przyprawiamy je solą i pieprzem. Gdy będą już podsmażone, łączymy je z miękkim już mięsem. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory, ogórek oraz koncentrat i całość odpowiednio przyprawiamy. Na koniec zagęszczamy gulasz mąką rozrobioną w odrobinie wody i dokladnie mieszamy.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pysznie wygląda! Bardzo lubię takie gulasze ;)
OdpowiedzUsuńCiekawe polaczenie. Musze sprobowac kiedys dodac do mojego gulaszu przecieru i pomidorow. Dotychczas robilam tylko taki tradycyjny gulasz z cebulka i czasem grzybami lub jakimis ziolami. Ale dodatek pomidorow moze dac ciekawy efekt smakowy...
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że wtedy gulasz jest lżejszy. A że ja nie jestem fanem czerwonego mięsa, dużo mi dają takie dodatki.
UsuńPozdrawiam