Składniki (na ok. 30 sztuk):
- 3 jajka,
- 80 g cukru,
- 75 g przesianej mąki pszennej.
Sposób wykonania:
Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym stopniowo dodajemy po jednej łyżce cukru. Gdy białka są dobrze ubite, dodajemy żółtka i mieszamy jeszcze przez chwilę. Na koniec pomału dodajemy mąkę, którą już mieszamy delikatnie łyżką. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą, okrągłą nakładką i wylewamy nieduże krążki na blachę wyłożoną sreberkiem. Ciastka lekko urosną, także zostawiamy odstępy między nimi. Ciastka pieczemy w temperaturze 180°C przez 10 minut i odstawiamy do wystygnięcia.
Jakie ładne i równe:)
OdpowiedzUsuńśliczniutkie:) i jakie równiuteńkie:D
OdpowiedzUsuńCzekam na kolejne przepisy:):)
OdpowiedzUsuńDziękuję, ale jakoś wena mnie opuściła i z czasem kiepsko :(
Usuńto ja życzę szybkiego powrotu weny i dużo fajnych pomysłów:) może wraz z pierwszymi podrygami wiosny przyjdą tez nowe przepisy. pozdrawiam:)
UsuńMniam =)
OdpowiedzUsuńwspanialy blog
OdpowiedzUsuńWielka szkoda, że milczysz. Cóż uzbrajam się w cierpliwość i gorąco pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMoże jeszcze tu wrócę :)
UsuńPozdrawiam Cię serdecznie :)