wtorek, 12 czerwca 2012

Kolorowa sałatka z brokułem

Kolejna sałatka, którą prezentuję, należy do tych częściej robionych do grilla. Zawsze brakuje nam dodatków do mięsa, więc kolejna propozycja może się komuś przydać. Powiem tylko, że mało z nią pracy i podobnie jak pozostałe, jest często w całości zjadana przez gości :)



Składniki:

- 1 brokuł,
- 3 pomidory,
- 1 duży ogórek zielony,
- 1 cebula,
- 1 puszka kukurydzy,
- 2 łyżki majonezu,
- sól i pieprz do smaku,
- ew. 2-3 jajka.

Sposób wykonania:

Brokuł gotujemy przez chwilę w osolonej wodzie. Ma być trochę twardy, by nie zrobiła się z niego papka. Do miski wrzucamy pokrojone w dużą kostkę pomidory i ogórek, drobno pokrojoną cebulę oraz odsączoną kukurydzę. Podgotowany brokuł odcedzamy i studzimy.
W tym czasie proponuję posolić warzywa w misce, by ewentualnie puściły nadmiar soku, który odlewamy. Wystudzony brokuł dzielimy na różyczki i krótko przed podaniem łączymy z warzywami w misce. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym łączymy z majonezem.
Gdy mam więcej czasu, gotuję do tego 2-3 jajka na twardo i pokrojone dodaję do sałatki. Tę wersję również polecam.


Sałatkę dodaję do akcji:



Przepis bierze udział w konkursie "Kuchnia 24/7" (tutaj - drugie śniadanie, np. w pracy)

2 komentarze:

  1. Tygrysico, super przepis! Szukalam czegos innego na grilla i znalazlam. Jest pyszna. Bede ja robic czesciej, idealnie sie nadaje na imprezki w towarzystwie i nie tylko.. Kolejny raz mi pomogłas:) dzieki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę Gosiu. Inne sałatki też robią furorę, więc warto spróbować :). Choćby z winogronem. Pozdrawiam Cię serdecznie.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...