Składniki:
- 1 brokuł,
- 3 pomidory,
- 1 duży ogórek zielony,
- 1 cebula,
- 1 puszka kukurydzy,
- 2 łyżki majonezu,
- sól i pieprz do smaku,
- ew. 2-3 jajka.
Sposób wykonania:
Brokuł gotujemy przez chwilę w osolonej wodzie. Ma być trochę twardy, by nie zrobiła się z niego papka. Do miski wrzucamy pokrojone w dużą kostkę pomidory i ogórek, drobno pokrojoną cebulę oraz odsączoną kukurydzę. Podgotowany brokuł odcedzamy i studzimy.
W tym czasie proponuję posolić warzywa w misce, by ewentualnie puściły nadmiar soku, który odlewamy. Wystudzony brokuł dzielimy na różyczki i krótko przed podaniem łączymy z warzywami w misce. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym łączymy z majonezem.
Gdy mam więcej czasu, gotuję do tego 2-3 jajka na twardo i pokrojone dodaję do sałatki. Tę wersję również polecam.
Sałatkę dodaję do akcji:
Przepis bierze udział w konkursie "Kuchnia 24/7" (tutaj - drugie śniadanie, np. w pracy)
Tygrysico, super przepis! Szukalam czegos innego na grilla i znalazlam. Jest pyszna. Bede ja robic czesciej, idealnie sie nadaje na imprezki w towarzystwie i nie tylko.. Kolejny raz mi pomogłas:) dzieki.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę Gosiu. Inne sałatki też robią furorę, więc warto spróbować :). Choćby z winogronem. Pozdrawiam Cię serdecznie.
Usuń