Przepis na to ciasto znalazłam na TEJ stronce i od razu przypadł mi do gustu - czekolada z czekoladą, mniam! W pierwszy możliwy weekend je zrobiłam i niestety w ten sam weekend już go nie było. Takie było smaczne. Kompozycja ciemnej bazy z jeszcze ciemniejszą polewą jest idealna.
Składniki:
na ciasto:
- 1 jajko,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka jogurtu naturalnego,
- 1,5 szklanki mąki,
- 1/3 szklanki oleju,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na polewę:
- 6 łyżek wody,
- 125 g masła,
- 6 łyżek cukru,
- 100 g gorzkiej czekolady.
Sposób wykonania:
ciasto:
Jajko z cukrem miksujemy, aż do uzyskania puszystej masy. W tym czasie do jogurtu dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i odstawiamy do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Wtedy dodajemy jogurt do jajek z cukrem i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę, olej, kakao i cynamon. Mieszamy, aż składniki się połączą.
Ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej cukrem. Pieczemy w 180°C przez 30 minut.
polewa:
W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy wodę, cukier i połamaną na kawałki czekoladę. Cały czas mieszamy, aż do rozpuszczenia i połączenia składników.
Gorącą polewę wylewamy na ciepłe jeszcze ciasto i wkładamy do lodówki, by masa stężała.
Wspaniałe!
OdpowiedzUsuńSmak ma rewlacyjny. Sama nie wiem, co lepsze, placek czy polewa.
Usuńrewelacyjnie wygląda
OdpowiedzUsuńSmakuje też :)
UsuńCoś dla maniaków słodkości;)
OdpowiedzUsuńTo racja. Ale nie jest przesłodzone.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuńbuziaki
ps obserwuje
Dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńZnakomite ciasto i jeszcze lepsza polewa...razem duet obezwładniający! :)
OdpowiedzUsuńPolewa jest jedna z lepszych, jakie jadłam.
UsuńUwielbiam wszystko co czekoladowe, a Twoje ciasto wygląda bajecznie i do tego ta czekolada, super, ja kupuję w Lidlu gotową czekoladę Fin Care do polewania, jest przesmaczna.
OdpowiedzUsuńJakoś mam wrażenie, że jak zrobi się samemu, to będzie lepsze :)
UsuńCzy mogę użyć zwykłej blaszki jak nie mam tortownicy? Może głupie pytanie, ale studenciak uczy się gotować :D
OdpowiedzUsuńOczywiście,że tak. Po prostu będziesz miał inny kształt. Powodzenia :)
UsuńW składnikach podane jest jedno jajko,a w sposobie przyrządzenia jajka napisane są w liczbie mnogiej. ile jajek należy użyć? jaki rozmiar tortownicy użyłaś?
OdpowiedzUsuńJajko jedno :). Dziękuję za zwrócenie uwagi. Tortownicę użyłam o średnicy 26 cm.
UsuńCiasto super! Dzisiaj robię je już 2 raz, wszystkim smakowało. Szkoda, że tak go mało :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i dziękuję za podzielenie się efektem końcowym :)
Usuńa zamiast jogurtu mogę dać śmietanę 18% ?:)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale myślę, że nie powinno być problemu.
Usuńz piekarnikiem w mieszkaniu, które wynajmuję jest coś nie tak... nie ma podziałki temp., ciężko w ogóle włączyć go ( na gaz jest i gaśnie często) i piecze jak szalone. po 10 minutach pieczenia tego ciasta już się spalił cały dół...a na początku tak ładnie pachniało.
OdpowiedzUsuńech o słodka czekolado :)
No to bardzo mi przykro. Niestety sprawny piekarnik, a przynajmniej opanowany, to podstawa. Generalnie lepiej piec dłużej w niższej temperaturze, niż ciasto spalić.
UsuńPo upieczeniu moje ciasto jest w środku lejące .....? Mogę jeszcze włożyć do piekarnika ...? Czy to samo stężeje...?
UsuńSamo nie stężeje. Powinno być upieczone od razu jak babka. Powrót do piekarnika może pomóc, ale może wyjść zakalec.
UsuńCzy ten cynamon da się wyczuć podczas jedzenia? Boję się, żeby nie smakował jak piernik...
OdpowiedzUsuńGwarantuję, że to nie ma nic wspólnego z piernikiem. Sama nie przepadam za cynamonem i wyczuwam go aż zanadto. Tutaj go nie czuć. Do piernika mu za daleko.
Usuńreszte skladnikow mieszamy recznie czy miksujemy ?
OdpowiedzUsuńMiksujemy.
UsuńBardzo pyszne polecam
OdpowiedzUsuń