środa, 4 kwietnia 2012

Ciasteczka serowe z jabłkami

Ostatnio w weekend miałam przyjemność spróbowania nowego przepisu, który znalazłam na stronce Potrawy Regionalne. Na prawdę gorąco polecam, bo ciasteczka robi się bardzo szybko i są przepyszne. Nawet moja teściowa się nimi zachwycała, a to istny komplement. Mam zamiar je zrobić jeszcze raz na święta, ale podwójną porcję, bo te zniknęły w jeden dzień.


Składniki:

- 250g mąki pszennej,
- 250g masła,
- 250g twarogu choć raz zmielonego,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 2 jabłka,
- cukier puder do posypania.

Sposób wykonania:

Mąkę przesiać, dodać cukier waniliowy i kawałki miękkiego masła. Delikatnie mieszamy składniki. Gdy się połączą dodajemy twaróg. Zagniatamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy jeszcze mąki. Gotową kulę ciasta owijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy je i kroimy w niezbyt grube, ale dłuższe paski (tak, by zmieściły się do ciasta).
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na blacie na grubość około 3 mm. Wycinamy szklanką koła. Na każde koło nakładamy po kawałku jabłka i zlepiamy ciasto pośrodku. Gotowe ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C . Pieczemy je około 25-30 minut.
Po wystygnięciu ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.

Gorąco polecam!


   Seromaniacy

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie ciasteczka! Musiały być pyszne
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były na prawdę pyszne. Jutro robię podwójną porcję i już nie mogę się doczekać. Na święta w sam raz.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...